مقالات

دوربین‌ بدون آینه (Mirrorless Camera) چیست؟

دوربین‌ بدون آینه (Mirrorless Camera) چیست؟

دوربین های بدون آینه دسته جدیدی از دوربین های دیجیتال را تشکیل می‌دهند که برای بهبود طراحی دوربین DSLR طراحی شده‌اند. درحالی‌که اولین دوربین های بدون آینه به‌اندازه دوربین‌های DSLR قدرتمند نبودند، مدل‌های اخیر با دوربین‌های DSLR مطابقت و حتی عملکرد بهتری دارند. برای درک تأثیر دوربین‌های بدون آینه بر عکاسی دیجیتال و اینکه چگونه دنیای دوربین های لنز قابل‌تعویض را متحول کرده است، نیاز به معرفی جامع این دوربین ها هست. در ادامه به توضیح درباره دوربین های بدون آینه و نحوه کارکرد آنها خواهیم پرداخت.

دوربین‌ بدون آینه (Mirrorless Camera) چیست؟

درحالی‌که دوربین های بدون آینه در بین عکاسان حرفه‌ای از محبوبیت خاصی برخوردار هستند؛ اما بااین‌حال هنوز برخی از عکاسان دیجیتالی شناخت کاملی نسبت به این دوربین ندارند. دوربین بدون آینه نوعی دوربین دیجیتالی است که برخلاف دوربین‌های تک لنزی بازتابی (DSLR)، فاقد آینه و نمایاب اپتیکی یا نوری می‌باشد. در این دوربین‌ها، تصویر به‌صورت زنده از روی حسگر دوربین بر روی نمایشگر ال‌سی‌دی یا در برخی مدل‌ها، در یک نمایاب الکترونیکی (EVF) نمایش داده می‌شود.

این تفاوت مزایای خاصی را نسبت به دوربین‌های DSLR به آن می‌دهد و دلیلی است که بسیاری از عکاسان و فیلم‌سازان آماتور و حرفه‌ای از دوربین‌های بدون آینه استقبال می‌کنند.

 

دوربین‌ بدون آینه (Mirrorless Camera) چیست؟

نحوه کارکرد دوربین های بدون آینه

نحوه کارکرد دوربین های بدون آینه به شرح زیر است:

  1. فشاردادن دکمه شاتر: با فشردن دکمه شاتر، چند اتفاق به طور هم‌زمان رخ می‌دهد:
  • باز شدن درپوش سنسور: درپوش سنسور که نور را از سنسور دور نگه می‌دارد، به سمت پایین می‌لغزد و اجازه می‌دهد نور به سنسور برخورد کند.
  • فعال‌شدن سیستم فوکوس خودکار: سیستم فوکوس خودکار به‌سرعت سوژه را فوکوس می‌کند.
  • اندازه‌گیری نور: حسگر دوربین نور را برای تعیین نوردهی مناسب عکس، اندازه‌گیری می‌کند.
  • ثبت عکس: سنسور نور را جذب نموده و اطلاعات مربوط به تصویر را به‌صورت دیجیتال ثبت می‌کند.
  • بسته‌شدن درپوش سنسور: درپوش سنسور به سمت بالا می‌لغزد و دوباره از سنسور در برابر نور محافظت می‌کند.
  1. نمایش تصویر: تصویر ثبت شده بر روی نمایشگر LCD یا EVF نمایش داده می‌شود.
  2. ذخیره تصویر: تصویر بر روی کارت حافظه ذخیره می‌شود.

 

نحوه کارکرد دوربین های بدون آینه

مزایای دوربین های بدون آینه (Mirrorless Camera)

دوربین های بدون آینه با ویژگی‌ها و امکانات منحصربه‌فرد خود دارای مزایای بسیاری هستند که در ادامه برخی از آنها را توضیح خواهیم داد:

  • سیستم فوکوس قوی

دوربین های بدون آینه با به‌کارگیری تعداد قابل‌توجهی از پیکسل‌های حسگر اصلی تصویر قادر هستند سوژه‌های متحرک را حدوداً در کل قاب تصویر دنبال نموده و روی آنها فوکوس کنند. این مزیت به‌ویژه هنگام عکس‌برداری از سوژه‌های متحرک با سرعت بالا مانند حیات‌وحش یا فوتبال کاربرد دارد.

  • ابعاد کوچک و وزن کم

در دوربین های بدون آینه، سیستم مکانیکی آینه و منشور (پنتاپریسم) و به همین ترتیب فضای زیادی از قسمت فوقانی دوربین به‌کلی حذف شده‌اند. همچنین فاصله لنز با دوربین به دلیل حذف آینه کم شده و دوربین از وزن کم و ابعاد کوچکی برخوردار است.

  • نوردهی قوی به سنسور

در این نوع دوربین‌ها، نور ورودی به دوربین مسیر مستقیمی را طی نموده و تنها پس از عبور از پرده شاتر، به سنسور برخورد کرده و حسگر را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. این ویژگی باعث می‌شود که در شرایط نوری کم و دشوار نیز کیفیت عکس‌ها حفظ شود.

  • سرعت عکاسی پی‌درپی بالا

برخی از سوژه‌های عکاسی مانند عکاسی‌های ورزشی و یا حیات‌وحش نیاز به قابلیت عکاسی پشت‌سرهم با سرعت بالا دارند که دوربین های بدون آینه، عکاسی با سرعت ۲۰ فریم در ثانیه با اتو فوکوس را برای این نوع عکس‌برداری‌ها فراهم نموده است.

  • شاتر گلوبال

در برخی از مدل‌های دوربین های بدون آینه از شاترهای الکترونیکی با سرعت عملکرد بالا استفاده شده است که بعضی از آنها نیز به‌جای رولینگ شاتر (Rolling Shutter) از سیستم گلوبال شاتر (Global Shutter) بهره می‌گیرند. در سیستم گلوبال شاتر اعوجاج‌های ناخوشایندی که در اثر حرکت کرکره‌ای در سیستم رولینگ شاتر به وجود می‌آیند، حذف می‌شوند.

  • منظره‌یاب الکترونیک

وجود سیستم منظره‌یاب الکترونیک یک‌سری مزایا و معایبی را به همراه دارد که در این بخش تنها به مزایای آن اشاره خواهیم کرد.

منظره‌یاب‌های الکترونیک امکان مشاهده هیستوگرام لحظه‌ای و سایر اطلاعات را فراهم می‌کنند، همچنین نقطه فوکوس و بوکه تصویر را دقیق‌تر و با جزئیات بیشتر به نمایش می‌گذارند. از طرفی به دلیل حساسیت بالای سنسور منظره‌یاب الکترونیکی، عکس‌برداری از سوژه‌هایی با نور کم و تاریک امکان‌پذیر شده است.

  • سیستم لرزش‌گیر

وجود سیستم لرزش‌گیر درون بدنه یا In-Body Image Stabilization یا به‌اختصار IBIS یکی دیگر از مزایای دوربین های بدون آینه محسوب می‌شود. در دوربین های بدون آینه تنها با استفاده از لرزش‌گیر درون بدنه می‌توان از هر نوع لنزی برای عکاسی استفاده نمود، البته به‌کارگیری لنزی که دارای لرزش‌گیر است در کنار سیستم لرزش‌گیر درون بدنه‌ای این نوع دوربین‌ها کیفیت تصویر فوق‌العاده‌ای را به ارمغان می‌آورد.

مزایای دوربین های بدون آینه (Mirrorless Camera)

معایب دوربین های بدون آینه (Mirrorless Camera)

دوربین های بدون آینه در کنار مزایا و ویژگی‌هایی که برای عکاسان دارند از معایبی نیز برخوردار هستند که در این قسمت به توضیح آنها پرداخته‌ایم:

  • عمر باتری کم: دوربین‌های بدون آینه از عمر باتری کمی برخوردار هستند و وجود یک باتری یدکی همراه، حین استفاده از این نوع دوربین الزامی است.
  • محدودیت انتخاب لنز: این نوع از دوربین‌ها تنوع لنز کمی دارند و این امر می‌تواند برای عکاسانی که به لنزهای خاص نیاز دارند، مشکل‌ساز باشد.
  • قیمت بالا: لنزهای دوربین‌های بدون آینه که دارای فناوری و تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای هستند، قیمت بالایی دارند.
  • مشکلات گرمایشی: بعضی از دوربین های بدون آینه در هنگام فیلم‌برداری 4K یا عکاسی پیاپی با سرعت بالا، بیش از حد گرم می‌شوند که ممکن است باعث کاهش کیفیت تصاویر یا محدودیت زمان ضبط شود.

جمع‌بندی

دوربین های بدون آینه جزو جدیدترین و پیشرفته‌ترین دوربین‌های دیجیتالی محسوب می‌شوند که سرعت تصویربرداری و فوکوس بالا، اندازه جمع‌وجور و وزن سبک، سیستم لرزش‌گیر قدرتمند و کیفیت تصویر بالا تنها تعدادی از مزیت‌های این دوربین بشمار می‌روند. اما دوربین های بدون آینه نیز مانند تمام دوربین‌های دیگر معایب و کمبودهایی دارند، به همین دلیل برای انتخاب و خرید دوربین مناسب درنظرگرفتن کارایی‌های دوربین، نیازها و اهداف عکاسی و فیلم‌برداری اهمیت بالایی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *