یکی از تجهیزات اصلی سیستم پخش تصویر در سالنهای همایش، سالنهای آموزشی، اماکن تجاری و غیره، ویدیو پروژکتور است. با اینکه تکنولوژیهای بروزی در این زمینه وارد بازار شده است، اما همچنان کارایی سیستمهای ویدیو پروژکتور به همان شکل باقی مانده است و افراد زیادی برای پخش تصویر از آن استفاده مینمایند. محبوبیت این دستگاهها به قدری زیاد است که برندهای معتبری چون سونی و اپسون نیز به تولید و عرضه مدلهای مختلفی از آن پرداختهاند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با انواع ویدیو پروژکتور صحبت کنیم و به کاربردها و نحوه خرید آنها اشاره داشته باشیم.
ویدیو پروژکتور چیست؟
در سالنهایی چون سالن کنفرانس، سمینار، محیطهای آموزشی و اماکن تجاری از دستگاهی استفاده میشود که تصاویر را بر روی پردهای بزرگ به نمایش در میآورند. این دستگاه ویدیو پروژکتور نام دارد و میتواند به نمایش تصاویر ارسال شده از لپ تاپ، کامپیوتر، دوربین و غیره در ابعاد بزرگ و با کیفیت بر روی پرده نمایش بپردازد. ویدیو پروژکتورها یک دستگاه نوری هستند که نور را به بیرون گسترش میدهند و از این طریق به ایجاد یک تصویر پیوسته کمک مینمایند. پرده نمایش هم باید از سطح صاف و یکدستی برخوردار باشد تا کلیه تصاویر با بالاترین کیفیت رنگ و نور بر روی آن به نمایش درآیند. برای همین بسیاری از افراد به جای پرده، از همان دیوارهای سفید استفاده میکنند و به نمایش تصاویر بر روی آن میپردازند.
خوب است اشاره شود که دستگاههای ویدیو پروژکتور نه تنها برای سالنهای همایش و سمینار کاربرد دارند، بلکه این دستگاهها راه خود به منازل را نیز باز کردهاند و بسیاری از افراد برای تماشای فیلم و سریال و یا بازی از آن استفاده میکنند.
سازوکار دستگاههای ویدیو پروژکتور
ویدیو پروژکتور برای بزرگنمایی تصاویر بدون افت کیفیت کاربرد زیادی دارد و میتواند تصاویر را از یک منبع چون موبایل، کامپیوتر و دوربین دریافت کرده و بعد از پردازش به وسیله لنز و منابع نوری، آن را روی پرده در ابعاد بزرگتر به نمایش درآورد. این دستگاهها شامل اجزای مختلفی هستند و از بخشهای متفاوتی تشکیل میشوند. از جمله:
- لنز دستگاه
- کانکتور USB، HDMI و غیره
- لامپ ویدیو پروژکتور
- پاور یا منبع تغذیه
- بلندگو برای پخش صدا
- پنل کنترل
- کانکتور LAN
در ساخت ویدیو پروژکتور فناوریهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع کلیه دستگاههای ویدیو پروژکتور بر اساس همین تکنولوژیهای ساخت تعریف میشوند و هر کدام از این مدلها قابلیتهای مخصوص خود را دارند. افراد باید با توجه به خصوصیات و قابلیتهای دستگاه، از مناسبترین آن برای مکان مورد نظر خود استفاده نمایند.
موارد مهم در زمان خرید دستگاه ویدیو پروژکتور
گستردگی و تنوع دستگاههای ویدیو پروژکتور بسیار زیاد است. برای همین افرادی که قصد دارند به خرید ویدیو پروژکتور بپردازند، باید حتما یک راهنمای خرید مناسب در اختیار داشته باشند تا بتوانند مدل مناسب و متناسب با نیازهای خود را خریداری نمایند. در این بخش به مهمترین مواردی که در زمان خرید ویدیو پروژکتور باید به آنها توجه داشته باشید، اشاره میکنیم:
-
نسبت تصاویر
منظور از نسبت تصویر در دستگاه ویدیو پروژکتور، نسبت عرض به ارتفاع تصویر است. برای مثال تصاویر Full HD دارای نسبت 16:9 و یا نمایشگرهای قدیمی با شکل مربعی، از نسبت 4:3 برخوردار هستند. این یعنی به ازای هر 4 اینچ عرض، 3 اینچ ارتفاع بر حسب اندازه صفحه نمایش وجود دارد. حال بهترین ویدیو پروژکتورها از نسبت تصاویر WUXGA (16:9)، XGA (4:3)، WXGA، Full HD و یا 4K (16:10) برخوردار هستند. پس حتما برای انتخاب بهترین ویدیو پروژکتور به نسبت تصویر آن توجه داشته باشید.
-
وضوح تصاویر یا رزولوشن دستگاه
وضوح تصویر در ویدیو پروژکتور، به معنای ضرب تعداد پیکسلهای افقی در پیکسلهای عمودی است. هر چقدر وضوح تصاویر بیشتر باشد، تعداد پیکسلهای تصویر نیز بیشتر میشود و همین امر سبب افزایش کیفیت تصویر میگردد. از بهترین رزولوشنها برای ویدیو پروژکتور میتوان به رزولوشن Full HD یا 1080 پیکسل، رزولوشن 4K Ultra HD یا 2160 پیکسل و رزولوشن 8K Full Ultra HD یا 4320 پیکسل اشاره کرد.
-
روشنایی ویدیو پروژکتور
از دیگر مشخصههایی که در زمان خرید ویدیو پروژکتور باید به آن توجه کنید، روشنایی است که با واحد لومن اندازهگیری میشود. این دستگاهها از نظر میزان روشنایی بسیار متنوع هستند. برای همین انتخاب آنها باید بر اساس محیطی صورت بگیرد که قرار است دستگاه در آن نصب شود. در صورتی که قرار است از ویدیو پروژکتور در محیط باز یا محیطهای پر نور استفاده شود، باید به سراغ دستگاههای دارای روشنایی بالا یعنی حداقل 2500 لومن رفت. در صورتی هم که قرار است در محیطهای تاریک و دارای نور کم از پروژکتور استفاده شود، میزان روشنایی در حد 1000 لومن کافی خواهد بود.
-
نسبت کنتراست
نسبت کنتراست به تفاوت بین روشنترین و تیرهترین نقطه در تصویر اشاره دارد. هر چقدر میزان کنتراست تصویر بیشتر باشد، جزئیاتی چون اعداد و اشکال کوچک با کیفیت بالاتری نمایش داده میشوند. حال اگر نسبت کنتراست ضعیف باشد، تصاویر از ظاهری خاکستری برخوردار میشوند و به صورت محو نمایش داده میشوند.
-
زوم لنز
کوچکی یا بزرگی تصاویر نمایش داده شده بر روی پرده را میتوان با تغییر فاصله دستگاه از پرده نمایش تغییر داد. حال اگر پرده نمایش کوچک باشد و امکان تغییر فاصله وجود نداشته باشد، بهتر است از قابلیت زوم لنز تعبیه شده در دستگاه استفاده شود. با زوم لنز میتوان اقدام به کوچک یا بزرگ کردن تصاویر در حد دلخواه کرد.
-
نسبت پرتاب
مورد دیگری که در زمان خرید پروژکتور باید در نظر داشته باشید، نسبت پرتاب دستگاه است. این یعنی متناسب با فاصلهای که دستگاه از دیوار یا پرده نمایش قرار دارد، تصویر تا چه میزان بزرگ یا عریض میشود. نسبت پرتاب ویدیو پروژکتور را هم باید متناسب با فضای مورد نظر انتخاب کرد. برای مثال اگر دستگاه دارای نسبت پرتاب 2:4:1 است، یعنی برای نمایش یک تصویر 3 متری، به یک فضای 7 متری نیاز است.
اتصالات ویدیو پروژکتور
جهت اتصال دستگاه ویدیو پروژکتور به منبع اصلی پخش کننده، از کابلهایی استفاده میشود که این کابلها عموما از نوع HDMI یا VGA هستند. همچنین از کانکتورهای USB برای اتصال فلش به دستگاه استفاده میشود. برخی از دستگاههای پیشرفته هم مجهز به پورتهای A/V و کابلهای کامپوزیت و کامپوننت هستند.
اتصال دیجیتال به آنالوگ بهترین نوع اتصال در دستگاههای ویدیو پروژکتور است و اکثرا از این روش برای اتصال استفاده میکنند. مگر آنکه کاربر قصد اتصال بیسیم داشته باشد.
معرفی چند دستگاه ویدیو پروژکتور معروف از برند اپسون
اپسون یکی از بزرگترین تولید کنندگان دستگاه پروژکتور در جهان است و تاکنون دستگاههای مختلفی را به بازار عرضه کرده است. از بهترین ویدیو پروژکتورهای اپسون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویدیو پروژکتور Epson Pro Cinema 6050UB: این دستگاه از ویژگیهای برجستهای چون لامپ برق UHE، تاخیر ورودی 23 میلی ثانیه در 4K، کنترل نور بسیار خوب و ارائه رنگهای دقیق برخوردار است.
- ویدیو پروژکتور Epson Epiqvision Ultra LS500 Ultra-Short: این دستگاه نیز از دقت رنگ عالی، زوم دیجیتال، فاصله پرتاب 0.2 – 0.6 متر و زاویه دید گسترده برخوردار است.
- ویدیو پروژکتور Epson Home Cinema 3800 4K PRO-UHD: از ویژگیهای برجسته این پروژکتور میتوان به پردازش رنگ 10 بیتی HDR، لنز دقیق اپسون، بلندگوهای استریو داخلی و پردازش 12 بیتی آنالوگ به دیجیتال به موقع اشاره کرد.
- ویدیو پروژکتور Epson VS355: این ویدیو پروژکتور اپسون برای کلاس درس بسیار عالی است و طیف رنگی گستردهتری دارد. همچنین از ویژگیهایی چون حداکثر رزولوشن 1400 در 1050 و رنگهای زنده دقیق برخوردار است.
انواع ویدیو پروژکتور سونی
سونی از برندهای مطرح در جهان است که در تولید لوازم مختلفی از جمله دوربین عکاسی، دوربین فیلمبرداری، سیستم پخش موزیک، پلی استیشن و ویدیو پروژکتور فعالیت دارد. ویدیو پروژکتورهای سونی در مدلهای مختلفی از قبیل جیبی، خانگی و آموزشی موجود هستند که در ساخت هر یک از تکنولوژیهای خاصی استفاده شده است. تنوع ویدیو پروژکتورهای سونی باعث شده تا افراد زیادی از میان مدلهای آن، به خرید دستگاه پروژکتور بپردازند و از آن در محیط مورد نظر خود استفاده نمایند. از جمله ویژگیهای مهم ویدیو پروژکتور سونی میتوان به کیفیت بالای تصاویر، طول عمر بالای لامپ و شدت روشنایی خوب اشاره کرد. همچنین این دستگاهها اتصالات متنوعی را به دیگر منابع ارائه میدهند. از انواع ویدیو پروژکتور برند سونی میتوانیم به مدلهای VPL-DX270، VPL-DX240، MP-CL1A، VPL-EX435، VPL-EX575 و VPL-DX100 اشاره کنیم.
شما میتوانید برای خرید ویدیو پروژکتور سونی و ویدیو پروژکتور اپسون از فروشگاه آوا کم اقدام نمایید. در این فروشگاه انواع ویدیو پروژکتور از برندهای مطرح بازار موجود بوده و با قیمت مناسب به مشتریان عرضه میشوند. جهت خرید از این فروشگاه میتوانید هم به صورت حضوری و هم به صورت اینترنتی (از طریق سایت) اقدام نمایید.
جمع بندی
ویدیو پروژکتور دستگاهی است که برای نمایش یک تصویر کوچک در ابعاد بزرگ و بر روی یک صفحه خالی همچون پرده نمایش، دیوار سفید و یا وایت برد مورد استفاده قرار میگیرد. با نمایش تصاویر در مقیاس بزرگ، میتوان امکان مشاهده آن برای تمام افراد را مهیا کرد. دستگاههای ویدیو پروژکتور در انواع زیادی موجود هستند و توسط برندهای مختلفی به بازار عرضه میشوند. اپسون و سونی از جمله برندهایی هستند که میتوان انواع دستگاه ویدیو پروژکتور را در میان تولیدات آنها پیدا کرد.